CategoriesBlog

Mijn weg naar de groentenham

Hallo! 


In deze blog wil ik kort mijn weg naar de Amsterhammetjes vertellen. Een ham van groenten is geen alledaags product, net zo min als de weg ernaartoe. 

 

Het begon bij mij als klein kind. Ik vond niets leuker om mijn oma te helpen in de keuken en daar maakte mijn oma dankbaar gebruik van! Van superhulp bij oma groeide ik, via de pizzeria, door tot hulp in de keuken.  

 

Mijn specialisatie thuis begon bij een snelkookpan voor stoofpotjes en groeide uit tot het verbouwen van mijn kelder, zodat ik daarin vleeshammen kon drogen. Ik had zoveel plezier in het maken van hammen dat ik besloot deze, naast mijn fulltime baan, op de markt te verkopen onder de naam Amsterhammetjes. Het was heerlijk op de markt te staan! Om met mensen te praten over de smaken en het ontvangen van ongelofelijk veel leuke reacties en complimenten.

 

De coronacrisis zorgde helaas voor het einde van mijn verkoop op de markt, maar dit betekende niet het einde van Amsterhammetjes. Tijdens de coronacrisis heb ik de tijd benut om te zoeken naar nieuwe creaties die ik kon verkopen op de markt. In deze tijd heb ik ontzettend veel leuke nieuwe producten gemaakt zoals zuurdesembrood, sojasaus, aminosauzen (een soort sojasaus van vlees, vis of paddenstoelen), miso’s, azijnen, kimchi, amazake, koji, en nog veel meer. 

Het merendeel van bovenstaande zou ik met alle plezier aan de man brengen, echter ik heb besloten om te beginnen met de groentenhammen. 


De groentenhammen zijn nieuw, veganistisch en hartstikke lekker! Zelf vind ik het leukste dat, door het maken van de hammetjes van groenten, zich een heel nieuw scala aan mogelijkheden en smaken opent. Omdat ik de groenten behandel op dezelfde manier als de hammen van vlees, krijg ik de typische smaken die ontstaan bij het maken van hammen door pekelen, fermentatie en drogen. 


Ik heb enorm veel plezier gehad in mijn zoektocht en hoop dat jullie dat allemaal terugproeven in de hammen!