CategoriesBlog

Van vlees naar groenten

Sinds kort ben ik overgestapt van het maken van vleeshammen naar groentenhammen. In deze blog geef ik antwoord op de onderstaande vragen:

  • Waarom noem ik het groenteham?
  • Wat is het verschil tussen de groenten- en vleeshammen?

Waarom noem ik het groenteham?

Een gedroogde ham heeft een totaal andere smaak dan vers vlees. De grootste smaakcomponent van vleesham komt door het verwerkingsproces. Ditzelfde proces is te volgen voor de groenteham, waardoor de ‘hamsmaak’ terug te vinden is in de groenteham.

Het proces bestaat uit pekelen, fermenteren en drogen. Door de pekel krijgt de groenteham een zoute pekelsmaak, door de fermentatie de zure smaak en door het drogen de donkere ondertoon. Dit zijn de belangrijkste tonen die samen de ‘hamsmaak’ vormen, wat niet betekent dat vlees- en groentenhammen hetzelfde zijn.

 

Wat is het verschil tussen de groente- en vleeshammen?

       1) Groenten heeft weinig vet in vergelijking met vlees.

Door vet worden smaken uitgebalanceerd, hierdoor gaan zuur, zout en andere smaken beter in harmonie samen. De vleeshammetjes zijn daardoor makkelijker in balans. Groentenhammetjes hebben van nature minder vet, hierdoor is het zoeken naar de balans lastiger.

Het voordeel is dat de groentenhammetjes minder calorieën bevatten en dus gezonder zijn dan vleeshammen. 

 

       2) Groenten zijn minder bederfelijk dan vlees.

Om vleesham langdurig te bewaren moet er veel zout worden toegevoegd. Groentenhammen hebben daarentegen minder zout nodig om niet te bederven. Gelukkig proef je het zout beter in de groenteham omdat daar minder vet in zit, vet vermindert namelijk de zoute smaak. Hierdoor hebben de groentenhammen minder zout dan de vleeshammen, wat de groentenhammen gezonder maakt.

 

       3) Vlees houdt vocht beter vast dan groenten.

Hierdoor zijn vleeshammen eenmaal gedroogd beter te bewaren. De groentenhammen kunnen na verloop van tijd iets natter worden en daardoor niet gevacumeerd bewaard worden. De smaak blijft goed, maar ze zien er naar verloop van tijd minder mooi uit.

 

       4) Groenten zijn duurzamer en beter voor het milieu

In mijn zoektocht naar producten en ingrediënten die beter zijn voor het milieu is de overstap van vlees naar groenten veruit de beste stap.